Blog 20. May 2010

 
 

English: Sorry, only in Norwegian also today.
IMG_2877.JPG
Astrix (Teg x Blue Sky)
Norsk: Dette er ikke en reklame for ProPlan hundefór, ei heller en fortelling om hvordan trene aléslalom med en 6,5 uker gammel valp. Neida, dette er en liten fortelling om hvordan denne boksen ble løsningen på Ice’s fokus på hendene mine under agility innlæring.
Ice bruker all sin energi på å sjekke hendene mine og lommene mine etter godbiter, og hun gjør det på en frenetisk og intens måte. Det resulterer i at det vi skal gjøre ender opp i masse rot, tull og tøys … dette overskygger det delmomentet jeg skal prøve å lære henne. Slik at i stede for å søke fremover, som agility jo er, så leter hun hele meg rundt etter godbiter, selv om godbiten er lagt der fremme og jeg viser henne det. Hun søker på meg selv om det ikke finnes en eneste godbit i mine hender eller lommer. Ikke har hun fått spesiellt mye godbiter fra hendene, snarere tvert imot. Så det hele virker mere som en slag frustrert leting etter forståelse, hun forstår ikke hvor jeg vil, hun får ikke tak på hva jeg vil lære henne, og jeg får aldri helt kommet i posisjon til å få vist henne, fordi hun er så intens på hendene mine at jeg ender opp med å nekte henne fokuset på meg i stedet for å få lært henne agility…og da kan vi fort havne på feil spor.
IMG_2896.JPG
Så da tok jeg med meg denne boksen fra butikken. Nå skal det bli sus over sakene bestemte jeg meg for, nå skal jeg “Vifte med det store Flagget” tenkte jeg. Vanligvis holder det at man legger frem godbiten på ett lite påleggslokk, slik jeg gjør med de andre hundene, eller at leksaker fungerer, men på Ice så blir lek det samme som med godbitene (tull og tøys). Håpet var at hun ble litt nyskjerrig på boksen og innholdet. Så planen var å holde alt av godbitfokus mot boksen, altså fullstendig vekk fra meg. Meningen er at godbiter som jeg skal fylle på med i matkoppen, de skal komme fra boksen, og derfor kom dette med denne konstruksjonen inn i mitt hode. Matkoppen er et lokk som sitter fast på boksen, slik at tyveri fra boksen ikke er mulig. Samt at boksen har litt tyngde noe som forhindrer at Ice sparker til den og at godbiten er alle veier.
IMG_2895.JPG
Så der startet vi og tok fatt på det hele. Jeg gikk frem til boksen sammen med henne, hun svinset rundt boksen, ville gjerne stjele fra matskålen, og det lot jeg henne også gjøre noen ganger. Etter noen forsøk kremtet jeg og fortalte pent at hun ikke fikk røre neste forsyning som var plassert oppi matkoppen. Og så gikk vi til andre siden av hoppehinderet og jeg sendte henne til boksen. Yess, nå var fokuset litt mere på boksen, i allefall nok til at hun faktisk utførte hoppet sitt, ikke videre raskt utført, for hun skulle jo egentlig helst sjekket meg for godbiter også … men, hun hadde nok fokus til at hun fikk jobben gjort … hun hoppe ett hoppehinder med fokus fremover. Kanskje ikke store oppgaven tenker sikker mange, men en viktig oppgave i agility, fordi et for høyt fokus på meg forran et agility hinder….tjha, det vil på sikt ikke akkurat hjelpe oss fremover i banen. Man skal naturligvis ha kontakt med hunden, og hunden skal så klart ha ett lite øye og ører på fører for å få med seg de beskjeder som blir gitt … men, ikke nærmest bedrive feltsøk på føreren slik som Ice.
IMG_2901.JPG
Selvsagt oppgraderte jeg godbitene til noe som jeg visste at ville smake. Som dere ser ut av bildet så var dette noe som ikke var enkelt å gå rundt med i lommene. Skal jeg “Vifte med det store Flagget” så skal jeg gjøre det ordentlig, billig ferskmat fra kolonialen. Derfor ble denne boksen helt super, jeg slapp å sette fra meg maten et annet sted (som hun sikkert ville oppsøkt for å stjele). Og om det hadde stått godbiter (og boksemat) andre steder mens vi trente så hadde det lille hodet hennes gått trill rundt, og det var jo absolutt det vi skulle prøve å unngå. .
IMG_2903.JPG
Og akkurat like fort gikk lyset opp for Ice som det det gjore for denne lille krabaten her, som fort fant ut at det lønner seg å ha fokus både fremover og oppover 😉
Ice tok poenget lynraskt, fokuset kom akkurat dit jeg ville ha det, så nå kunne jeg både sende henne fra den ene og den andre siden, og da ble brått ikke to hopp etterhverandre et problem heller, og farten økte gradvis. Det skal bli spennende å se i morgen, om hun husker det igjen. Det håper jeg, for da er det mulig å utvile seg videre med fokus fremover gjennom tunellen, og ikke minst aléslalom med fokus fremover, kommer ikke til enden av en alé hvis fokuset er på alt mulig annet. Antagelig tar Ice dette poenget veldig fort, bare vi jobber litt riktig her, og om kort tid kan vi antagelig nedgradere til “Vimpel” … slik de andre bruker.  
IMG_2880.JPG
Astrix (Teg x Blue Sky)
IMG_2882.JPG
Teg
Advertisements

About Hege at My Trusted Friend Kennel

I live in Norway which is situated in the north of Europe. I train my border collies in agility and herding. I also breed my border collies

Posted on May 21, 2010, in Everything, Pictures, Training. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: