Blog 23. June 2010

Norsk: Det er lett å skrive en blogg i sånn oppramsingsformat, bare sånn for å ilustrere at her skjer det noe for enhver hund hele tiden.  Det er mye som aldri står skrevet.

Når været ikke er på vår side så hender det at vi trener litt innendørs. Og da går det på belønningsformer, knyttet til en enkel oppgave (f.eks. sitt, dekk, gi labb). Jeg vil ha mange belønningsformer å spille på, og de må fungere her hjemme først før vi tar de med oss ut i krevende miljøer (f.eks. hundetrening, by, skog, butikk). Det kan være en kombinasjon av lek, godbit, kroppsspråk, stemmebruk. Det er veldig deilig å ha en hund som faktisk forstår at den har gjort noe bra når jeg “logrer” til den og roser med stemmen i en lys trilletone, eller at jeg bare roser i lys trilletone. Disse belønningsmetodene er helt suverene når du f.eks. intet annet har for hånden.

Videre; Zena er på tre ukers ferieopphold hos oss, og hun er med på jobben hver dag. I tillegg var Liz med på jobb hele forrige uke, planen var å få henne i gang på gjetingen, og dermed var dyrerommet i butikken et fint sted å begynne, og joda, “gjete-marsvin-psykosen” klikket inn. I og med at Liz ikke var noe særlig klar for å starte med gjeting i fjor, så får vi prøve igjen i år. Og på mandag tok vi henne med til sauene, og det gikk som jeg håpet, veldig lovende egentlig.
I går var Fly med meg på jobb i butikken og Zena var med Tom Erik. Fly dret ned sånn cirka halve gulvet i sjappa, i beste åpningstid… Fly er litt sånn at vi kan ikke gjøre fra oss på ukjente gressplener må du vite…vel vel, sånn kan det gå.

Tom-Erik har kommet veldig langt med Pride på gjetingen, og i tillegg er Lyn også godt i gang, samt Kane. Kane er litt sånn man skal være når man er rundt ett år, litt teit med sauene og vil være litt brå, men det snur seg nok snart. Tom-Erik har med seg en av de på jobb stort sett hver dag forøvrig.

Rick, Style og Ice trener enkelthinder i agility om dagen, samt sitt og bli. Og Rick må lære seg ligg (vi trenger en god ligg øvelse når vi skal til sauene neste gang). Tok en film av Rick og Ice i dag, bare for å vise litt hva slags småtteri en kan pusle med om en har en liten hageflekk. Vi har ikke dårlig tid i treningen vår, så vi har fortsatt langt igjen til målet. Hovedsaken er at det skjer noe for hundene, at de får oppgaver som gjør at de må bruke hodet. Utover det så er de vel intetanende om at det finnes noe som heter konkurranser, og konkurranser er i grunn ikke hovedmålet vårt egentlig, men aller viktigst er det at vi aktiviserer alle 15. Høye premier og utmerkelser er nødvendigvis ikke det viktigste her i verden, sånt henger jeg meg ikke opp i, men at hundene får bruke seg på noe er viktig for meg. Understimulerte border collier som tar til egne måter å aktivisere seg selv på er ikke bra.

Jeg skal prøve å få lagt ut filmen av Ice og Rick i kveldinga. (Kanskje ikke verdens mest spennende filmer, men en liten demo til “småpussel” en kan drive på med med hunden).

Ice og Sky var også med til sauene i går. Sky har begynt å trene driving, og jobben i kveet er nå kun på tidvis repetisjonsnivå. Ice vil foreløpig kun gå venstre, eller buse litt med sauene, men så var det da første gang på sau siden hun var bitte liten, så hun må få modnes til oppgaven.

Advertisements

About Hege at My Trusted Friend Kennel

I live in Norway which is situated in the north of Europe. I train my border collies in agility and herding. I also breed my border collies

Posted on June 23, 2010, in Everything, Training. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: