About us

Hege Voldmo
Rakkestadveien 576
1880 Eidsberg
NORWAY
Mail: hege.voldmo@live.no
🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑
English – ENGELSK: (Det står på Norsk lenger ned på siden).

I got my first border collie in 1992, her name was “Cora” and I got my second in 1995, her name was “Misty”.

During the years my interest for the breed has increased, and today we have many border collies. I do obedience, agility and herding with my dogs. My first three border collies were not keen at herding sheep. Therefore I bought my first border collie with true herding lines in 2002, that was my lovely girl Teg. She was born in Wales and are out of superbe herding lines. After this I have imported may border collie’s from Scotland, Wales and Ireland with excellent pedigrees.

Today I have my border collies for training, walk, cuddle and breeding. They live as pets in my house. I am educated as a dog trainer in obedience and agility. I have been an instructor at many puppy course, dog-owner course, obedience for everydaylife- course, agility course and so on. I have trained my own dogs for obedience and agility competitions, and nowadays my focus is herding.

My life of work: I am educated as a graduate nurse, and I work at the nightshift. My job is in an institution for people with drug- and alcohol problems, I rather say people that wants to quit their addiction.

________________________________________

Norwegian – NORSK:

Min første hund var en border collie, som jeg gikk lydighet og agility med. Vi konkurerte litt i lydighet og kom oss til klasse 2, men agility var nok det jeg likte best, for etterhvert hadde jeg tre border collier (Cora, Misty og Pepper), og vi reiste rundt på agility konkurranser.

Senere fikk jeg lyst til å prøve meg på gjeting, men forsto jo raskt at de hundene jeg hadde var blitt for gamle til å tenne på sau. Så det var da jeg kjøpte min første border collie fra rene gjeter linjer, Teg, hun er født i Wales og er av god avstamning. Det er veldig artig å se hva instinktet i hunden kan brukes til, hvordan man kan jobbe med gjeteinstinktet paralellt med at hunden må være lydig selvsagt. Etterhver som årene har gått så har jeg importer mane hunder fra Skottland, Wales, Irland og Tjekkia.

Per i dag holder vi på med litt gjeting så langt det lar seg gjøre, samt agility. I tillegg går mye av tiden med til valpekull som jeg har et par ganger i året.

Jeg er utdannet agility- og lydighets instruktør, og har holdt utallige valpekurs, lydighetskurs og agilitykurs.

Jeg er utdannet spesial-sykepleier, og jobber nattevaktstilling på et behandlingssenter for rusavhengige.

________________________________________

Border Collie – the breed
Norwegian – NORSK:
Border Collie er en rase som oppfattes som lettlært og lett å få lydig, bare ikke glem at den lærer unotene minst like fort og kan utvikle seg til å bli en “dritt-bikje”. En border collie børe være smidig og rask til bens, dette er gunstig da gjeting er krevende fysisk for hunden. Noen vil sikkert si at rasen er stressa, jeg er ikke helt enig, for jeg tenker som så at det er de border colliene som er understimulerte og som ikke har noe konstruktivt å fylle hverdagen med som er stressa, selv om for mye aktivisering naturligvis også kan medføre at du bygger opp en stressa hund. Men aktive er de, og de krever fysisk og psykisk stimuli for å være fornøyd.
Border Collien har en enorm arbeidskapasitet, både fysisk og psykisk, og den vil holde på med arbeidsoppgaver ofte, dette sammen med instinkter er det som gjør den til en fantastisk arbeidende gjeterhund. På grunn av denne arbeidskapasiteten er disse hundene også ofte å se i andre hundesport aktiviteter, som f.eks. agility, lydighet, rundering, redningshund, bruks, osv.
I Norge er det ikke fokus på det eksteriørmessige på denne rasen, jeg mener utstilling, og det er bra. Fokuset bør holdes på arbeidsegenskapene, dvs. gjeting. Det er gjeting denne rasen er ment for, og i vårt avlsarbeide må vi ha dette som utgangspunkt, hvis ikke så ødelegger vi rasen over tid. En bonde er for eksempel ikke tjent med en hund som kun vil sove i sofa’n hele dagen, uten arbeidslyst, og f.eks. en agility utøver er heller ikke tjent med en hund som ikke vil jobbe på agilitybanen….osv.
I tillegg til egenskapene må vi se på hundens gemytt, at den har et vennlig gemytt, er trivelig å ha rundt seg o.l., og har evne til å slappe av mellom slagene. Det er fint om hunden har en god avknapp når den ikke er “på jobb”. Det er jo oftest sånn at disse hundene skal bo i en familie, og da er det viktig at den er i stand til å “skru av” når den kommer inn, hvis ikke kan den bli en lidelse å ha i hus …
Jeg klassifiserer ikke border collien som en god familiehund, men i de rette hender er den selvsagt suveren å ha rundt seg hjemme, folk med god hundekunnskap får en border collie til å bli en god familiehund, dersom man f.eks. har den fra den er valp, plus at hunden selvsagt må få den psykiske og fysiske stimuli den krever hver dag.
Helsemessig er rasen så langt nokså frisk. Man røntger hundene for HD før man avler på dem, og enn så lenge er det lite HD på rasen. Øyenlysning er også noe man bør gjøre, selv om ikke Norsk kennel klub krever dette, CEA er en arvelig øyensykdom som man da først og fremst ser etter. Videre er det nå vanlig å genteste hundene for visse sykdommer som kan ligger på rasen. Våre hunder er gentestet for CEA/CH, TNS, CL, IGS, MDR1 (slå dette opp på Google hvis du vil lese mer om hva forkortelsene står for).

R I C K
%d bloggers like this: